123 456 789

[email protected]

Goldsmith Hall

New York, NY 90210

07:30 - 19:00

Monday to Friday

Митрополит Гавриил: Да учим децата на вяра в Бога и трудолюбие, на любов и добротворство

– Ваше Високопреосвещенство, Ловчанска епархия е първата, която основа свое общообразователно училище. Защо предприехте такава стъпка?

 – В криза ли се намира българското образование?

Днес българското образование се намира в криза – то обучава, но не възпитава, защото се е отдалечило от традицията на българското училище, което е възпитавало децата в духа на Христовата вяра. Доказателство за съществуването на тази криза са тревожните статистики, които ни поставят на едно от първите места в Европа по прояви сред децата на насилие и всякакви зловредни зависимости от алкохол, наркотици и пр. Св. Синод на БПЦ още от началото на промените е настоявал за възможността всички деца, чиито родители желаят, да могат да изучават Православната вяра. До ден днешен това нещо го няма, тъй като по статистика в момента в България по-малко от 1% от децата изучават нашата вяра, а не сравнено по-голям е процентът на родителите, които желаят това. От друга страна подобни училища сме видели в Русия, в Гърция и децата там имат голям успех в изучаването на науките, те са деца, възпитани в християнството, живеят с радост, надежда, желаят да бъдат полезни на хората и на своята родина. Дай Боже нашият пример да бъде успешен и се надяваме да бъдем последвани и от други градове в България, като и ние може в нашата епархия в бъдеще да открием още такива училища.

– Какво ще се стараете да възпитавате у вашите възпитаници?

На кратко, вяра в Бога и трудолюбие, за което ще се стараем самият дух на възпитание в училището да бъде християнски, дух на любов, самопожертвователност, добротворство, разсъдителност, взаимопомощ, отговорност. За това е много важно хората, които преподават в училището, не само да обучават в науките, но да дават личен пример на добродетел. Училището естествено ще се посещава и от свещеници, които ще преподават вероучение, и самият митрополит ще се радва да има чести срещи с децата и да е в течение на процеса на обучение и на духовния живот в училището.

– Името на училището ви също е многозначително, то носи името на светите Седмочисленици. На какво днес са символ светите братя Кирил и Методий и техните ученици?

За България те са вечен и най-висок пример за учители и възпитатели, които със своята святост и висока образованост за кратко време са създали цяла плеяда от достойни свои ученици, успели да просветят езическия народ в Божествената нравственост на християнската вяра. За това България е имала и има светци, герои, просветители – най-достойни синове.

– Какви са вашите очаквания и какво си пожелавате за първата учебна година?

Още от първата година училището да носи достойно своето прекрасно свято име, да бъде образователен оазис, където да цари не насилие, а любов, не пошлост, а усет към красивото, където децата да живеят с чувството, че те са макар и малки, но истински ученици на нашите първоучители – светите Седмочисленици.