123 456 789

[email protected]

Goldsmith Hall

New York, NY 90210

07:30 - 19:00

Monday to Friday

Поздрав по случай деня на свети Георги Победоносец

„Като освободител на пленените и защитник на бедните, като лекар на болните и поборник на царете, победоносче, великомъчениче Георги, моли Христа Бога да се спасят душите ни“.

 

Свети Георги Победоносец живял и пострадал през време на римския император Диоклетиан. Още млад, Георги постъпил на служба в императорската войска и на 20-годишна възраст достигнал висок военен чин. Бил красив, умен и способен. Най-ценното му богатство обаче била вярата му в Господ Иисус Христос.

По това време се вдигнали люти гонения срещу християните: затваряли ги и ги подлагали на страшни мъки. Подложен на мъчения бил и Георги. Императорът го увещавал с примамливи обещания да се откаже от Христос, заплашвал го с нови по-тежки мъчения. Но напразно! Георги смело изповядвал вярата си и твърдо понасял мъченията.

Тогава му обули нажежени обувки и го карали да тича с тях. „Тичай, Георги, казал си той, – тичай, за да постигнеш спасението!“ После го привързали към едно колело с ножове. При въртенето то късало части от тялото на Христовия мъченик. Но св. Георги не се уплашил, а казал на императора: „По-скоро ти ще се умориш да ме мъчиш, отколкото аз – да понасям мъченията“. Бог подкрепял мъченика в страданията.

Мнозина, като видели твърдостта на Георги, повярвали в Христа. Повярвала и Александра, съпругата на императора. Свети Георги бил убит на 23 април 306 година.