123 456 789

[email protected]

Goldsmith Hall

New York, NY 90210

07:30 - 19:00

Monday to Friday

Почетохме празника Богоявление

Когато Ти, Господи, се кръщаваше в Йордан, откри се поклонението на Св. Троица…

Кръщение Господне – Богояление е един от дванадесетте най-големи християнски празници, установени в чест и за слава на нашия Господ Иисус Христос и на Неговата Пречиста Майка – Пресвета Богородица.

Kогато Спасителят станал на 30 години, Той дошъл на река Йордан, за да се яви пред народа и да приеме свето Кръщение от Свети Йоан Кръстител. При кръщението на Господ Иисус Христос за пръв път била открита на хората тайната на Света Троица – че Бог е един, но в три Лица. Бог Отец говорел от небесата, Бог Син се кръщавал, а Бог Дух Свети слязъл върху Него във вид на гълъб. Затова празникът Кръщение Господне се нарича още Богоявление.

На Богоявление се освещава водата, както в храмовете, така и в реки, водоеми, кладенци. Вярващите ползват богоявленската вода като целебно средство, а също така я употрябяват за освещаване на храмове и жилища.

За да почетат празника, учителите и децата от нашето училище присъстваха на светата Литургия в катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий“, оглавена от негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил.