123 456 789

[email protected]

Goldsmith Hall

New York, NY 90210

07:30 - 19:00

Monday to Friday

Награди от националния конкурс „Най-здравословна рецепта за училище“

Възпитаници на Началното православно училище „Свети Седмочисленици“ в Ловеч получиха награди от Националния конкурс  „Най-здравословна рецепта за училище“, който се проведе неотдавна в Бургас.

Михаил Христов получи сертификат, че е класиран на второ място в раздела „Най-вкусен домашен десерт“, а Маргарит Иванов е с трето място при Наградите на журито. Конкурсът премина под наслов „Какво да сготвя, когато мама я няма?“

В конкурса взеха участие 320 рецепти на деца от цяла България на възраст от 5 до 15 години. Конкурсът се провежда за първа година и е свързан с Европейския ден на здравословното хранене за деца и от деца. Отличените деца са 53 и са разпределени в 17 категории. Имаше й категория за „Най-масово участие на деца от едно училище“ .

Детското затлъстяване е изключително обезпокоителен проблем, предвид че броят на децата в Европа, страдащи от наднормено тегло или затлъстяване, нараства с около 400 000 годишно. Освен че страдат от здравословни проблеми като диабет и чернодробни заболявания като малки, децата с наднормено тегло са сериозно застрашени от сърдечни заболявания, рак, високо кръвно налягане, инфаркт и депресия като пораснат.

Европейският ден за здравословна храна и готвене е част от  широка  кампания на Комисията за борба срещу затлъстяването посредством насърчаване гражданите на ЕС да предпочетат балансиран хранителен режим и да правят повече физически упражнения. Голяма част от навиците, свързани с начина на живот, се изграждат в детска възраст. Поради това децата, на които е обяснена важността на здравословното хранене и които са научени правилно да подбират хранителния си режим, е по-вероятно да водят здравословен живот като възрастни.